Wanneer je een eigen huis gaat bouwen kun je alles uitbesteden of bepaalde gedeelten zelf doen. Het probleem van alles uitbesteden zijn de hoge kosten. Wanneer je het heft in eigen hand neemt kun je veel geld besparen, alhoewel het ook tijdrovend kan zijn. In dit artikel geven we een overzicht van werk dat je prima zelf kunt doen en werk dat je beter kunt uitbesteden. Lees snel verder en doe je voordeel met dit overzicht!

Voor-en nadelen eigen huis bouwen

Laten we beginnen met het opsommen van de voor- en nadelen van zelfbouw. Het grootste voordeel is dat je de kostprijs flink kunt drukken. Dit brengt je in de gelegenheid om het huis tegen een hogere prijs te verkopen en er zodoende ook nog wat aan te verdienen. Maar daarbij is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle nadelen, zoals bijvoorbeeld de timing. Het is haast onmogelijk om net zo snel te werken als professionals, helemaal niet wanneer je het allemaal alleen doet. Je bespaart wel geld op het aantal werkuren, maar niet op de materialen en het gereedschap. Particulieren betalen hogere kosten voor materialen dan bedrijven. Daarbij zal je bepaalde gereedschappen moeten aanschaffen of moeten huren waardoor de kosten flink op kunnen lopen. 

Wat kun je zelf doen?

Er zijn een aantal werkzaamheden die je prima zelf kunt uitvoeren zoals de installatie van vloeren, pleisterwerken, installatie van keuken en badkamer en behangen en schilderen, waarbij het natuurlijk ook afhangt van jouw expertise en kennis. Wanneer je bijvoorbeeld ervaring hebt met schilderwerk, metselen en funderingswerken dan kun je dit prima allemaal zelf doen. Maar de meeste mensen beschikken niet over ervaring. In dit geval is het beter om bepaalde werkzaamheden uit te besteden, zie hieronder de werkzaamheden waarvan wij denken dat het beter is om deze uit te besteden.  

Wat kun je beter uitbesteden?

Er zijn een aantal werkzaamheden waarvan wij zeggen: besteed ze uit. Denk bijvoorbeeld aan het maken van bouwplannen. Tenzij je een architect bent, kun je deze beter uitbesteden. In Nederland is het zelfs verplicht om een architect erbij te betrekken. Daarbij raden we je aan om de grond- en funderingswerken, dakwerken en de installatie van ramen en deuren uit te besteden. Voor het uitbesteden kun je een aannemer in dienst nemen of het zelf regelen via een uitzendbureau voor werkkrachten in de bouw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed