Hout is een populair materiaal dat veel gebruikt wordt bij de bouw van huizen en meubilair. Daarbij is hout uitstekend geschikt voor schilderwerk. Ben je van plan om houten meubels, constructies of wat dan ook een likje verf te geven? Dan is het belangrijk om te weten wat goed is en wat je beter kunt laten. Lees hieronder onze praktische tips voor het verven van hout.

Het begint met voorbereiding

Voordat je begint met het verven is het belangrijk dat je een aantal voorbereidingen treft. Hiermee voorkom je dat je in de problemen komt en verleng je de levensduur van het schilderwerk. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de conditie van het hout en het soort hout dat je gaat verven. Is het hout behandeld of niet? Onbehandeld hout zal eerst grondig bewerkt moeten worden voordat er geschilderd kan worden. Daarnaast kennen we behandeld hout. Vaak is dit hout al eerder geverfd en geschuurd, waardoor je (bijna) direct van start kunt gaan. Wel is het belangrijk dat je onbehandeld hout eerst schuurt voordat je begint met schilderen.  

Beginnen met schuren

Ben je er eenmaal uit wat van soort hout je gebruikt en de conditie ervan dan wordt het tijd om het hout te schuren. Hiervoor kun je een schuurblok gebruiken of een elektrische schuurmachine. Bij onbehandeld hout begin je eerst met licht schuren. Daarbij is het belangrijk dat je ongelijkheden zoals gaten of scheurtjes vult. Voordat je begint met verven is het belangrijk dat je het hout eerst goed schoon en stofvrij maakt. Hiervoor kun je een doek met terpentine gebruiken. Bij behandeld hout is het belangrijk dat je grover schuurpapier gebruikt, aangezien je de oude verflaag wilt verwijderen. het is met name belangrijk dat het oppervlakte gelijk is. Zorg er dus altijd voor dat afgebroken verf verwijderd is.  

De keuze voor hout

Daarbij speelt de keuze voor hout een belangrijke rol. Er is goedkoop en duur hout verkrijgbaar. We zullen niet direct zeggen dat je altijd voor duur hout moet kiezen, maar de keuze voor kwaliteit kan je in de toekomst veel ellende besparen. En uiteraard zit er aan goed hout vaak een hoger prijskaartje. Het beste kun je bij de houtboer langs gaan om je hier over de verschillende soorten hout te laten adviseren. ZIj weten precies welk soort hout het beste bij jouw plannen past. Vraag de verkoper ook om advies hoe je dit hout kunt verven. Elk hout vraagt namelijk om een andere behandeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed