Veel mensen vinden houten vloeren het allermooist. Ze passen bij elk interieur en zijn tijdloos. Ook kunnen ze de waarde van je huis flink doen stijgen. Een droomvloer dus! Er zijn echter ook wel wat nadelen te noemen. Er wordt vaak gedacht dat deze vloeren meer onderhoudsintensief zijn dan, bijvoorbeeld, betonvloeren of linoleum. Maar is dit terecht? En hoe zorg je ervoor dat je vloer in goede staat blijft?

Hardheid van het hout

Alle houtsoorten moeten op ongeveer dezelfde manier verzorgd worden, maar er zijn toch wel een aantal verschillen. Dit verschil zit vooral in de hardheid van het hout. Een zachte houtsoort zal eerder krassen dan een hardere houtsoort. Dit betekent dus dat in zowel een grenen houten vloer als een eiken houten vloer krassen kunnen ontstaan, maar in de grenen vloer zullen de krassen dieper zijn omdat dit hout zachter is. Houd dus rekening met deze eigenschap van de vloer voor je hem aanschaft.

apartment, architecture, ceiling

 

Voorkom krassen

Zoals gezegd kan elke houten vloer krassen. De krassen ontstaan vooral op plekken waar veel met meubels geschoven wordt, zoals rondom de eettafel en het bureau. Je kunt dit makkelijk voorkomen door de stoelen te voorzien van kleine viltglijders onderaan de poot. Dit is wat lastiger bij bureaustoelen met wieltjes. Hier is het dan ook aan te raden om een plastic mat onder de stoel te leggen. Zo blijft je vloer mooi, maar kun je je bureaustoel nog wel gebruiken.

Brown Wooden Center Table

Geef je vloer liefde

De houten vloer heeft inderdaad af en toe wat aandacht nodig. Omdat het om een natuurlijk product gaat, moet je deze vloer inderdaad vaker bewerken dan een kunststoffen. Hoe je de vloer precies moet onderhouden, hangt af van de afwerking. Wasvloeren moeten bijvoorbeeld regelmatig opgeboend worden. Een met olie afgewerkte vloer moet daarentegen elk half jaar opnieuw in de onderhoudsolie. Een gelakte vloer moet zelfs vier keer per jaar opnieuw bewerkt worden met een polish. Kijk dus goed naar wat jouw specifieke vloer nodig heeft en probeer dit zo goed mogelijk aan te houden. Dit zal je uiteindelijk een hoop geld schelen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed