Het kozijn heeft veel te verduren: wind, neerslag, een brandende zon en vorst. Wil je voor een lange tijd van je kozijn gebruik maken, dan is het de moeite waard tijd, energie en geld in onderhoud te steken. Het onderhouden van kozijnen hoeft niet ingewikkeld te zijn, het belangrijkste is dat het op tijd gebruikt. Met de onderstaande tips wordt het onderhouden van houten en kunststof kozijnen een makkie! Lees snel verder hoe je kozijnen het beste kunt onderhouden.

Het begint allemaal met schoonmaken

Om ellende op de lange termijn te voorkomen is het geen slecht idee om af en toe een doekje over de kozijnen heen te halen. Geen zorgen, dit kun je tegelijkertijd doen wanneer je de ramen in de was zet. Het is daarbij belangrijk dat je de kozijnen na afloop ook weer droog maakt, met name voor houten kozijnen. Op deze manier voorkom je dat er vocht in de kozijnen komt te zitten. Daarbij moeten we toegeven dat de keuze voor kunststof geen slecht idee is, aangezien deze weinig onderhoud nodig hebben. Kies je toch liever voor de natuurlijke kleur van hout dan is meer onderhoud vereist. Het is met name belangrijk dat je vogelpoep en andere viezigheid vroegtijdig verwijderd.  

Hoe zit het met onderhoud?

Bij kozijnen is onderhoud cruciaal. Door de kozijnen regelmatig te onderhouden verleng je de levensduur met vele jaren. Met name houten kozijnen zijn gevoelig voor de verschillende weersomstandigheden zoals neerslag, vochtige dagen en wind. Werp regelmatig een blik op de conditie van het hout. Het kan voorkomen dat er gaatjes in het hout komen. Wanneer je deze niet op tijd aan pakt, worden deze gaatjes groter en krijgt vocht vrij spel. De grootste boosdoener voor hout is vocht, wat verotting kan veroorzaken. Twijfel je over de toestand van je kozijnen dan is het geen slecht idee om een kozijnen specialist in te schakelen. Zij weten precies wat er moet gebeuren en hoe je de kozijnen op de juiste manier kunt onderhouden. 

Kozijnen van een likje verf voorzien

Ook het regelmatig schilderen van de kozijnen is geen slecht idee. Dit laat de kozijnen er niet alleen beter uit zien, het zorgt ook nog eens voor een beschermlaagje. Hiermee worden de kozijnen beter beschermt tegen extreme weersomstandigheden. Door de kozijnen jaarlijks of een keer in de twee jaar van een likje verf te voorzien, ziet je huis er van buitenaf weer stralend uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed