Sinds een paar jaar zijn steigerhouten tuinmeubels de grote trend. Dit materiaal is lekker robuust en geeft een echt strandtent gevoel. Ook is dit een van de goedkoopste houten bouwmaterialen en daarom perfect voor elk budget. Heb jij je steigerhouten tuinmeubilair al een tijdje staan? Dan zul je waarschijnlijk ook het nadeel hebben gemerkt… Het hout is redelijk poreus en wordt daarom sterk aangetast door het weer. Hoe zorg je ervoor dat je meubilair er altijd mooi uit blijft zien?

Bescherm je meubilair van wind en regen

Van oktober tot en met maart kun je over het algemeen helaas niet op het terras zitten in Nederland. Jij bent niet de enige die een hekel heeft aan de regen, wind. Je steigerhouten meubilair is minimaal net zo ontevreden hierover als jij. Pak je bank en tafel daarom lekker warm in onder een laag plastic of, nog beter, zet ze binnen. Dit scheelt ontzettend in het onderhoud, omdat het de ergste beschadigingen voorkomt. Zorg er wel voor dat het geheel nog lucht krijgt, anders kan het water niet verdampen en wordt het extra vochtig. Dan kan het gaan rotten.

bench, flowerpot, seat

 

Geef je meubilair een beschermlaagje

Je kunt je meubilair bewerken met beits. Dit geeft het meubilair een beschermlaagje waardoor regen en andere vlekken minder kans krijgen. Het is dan wel zaak om een beits te kopen die speciaal gemaakt is voor steigerhout, een waterdichte coating is bijvoorbeeld geen goed idee. Dit soort middelen zijn te grof voor het zachte hout. Je kunt bij elke groot bouwmarkt terecht voor deze speciale middelen, waar ze je ook altijd te hulp willen staan.

 

backyard, bench, chair

Het hout schoonmaken

Omdat het hout erg zacht is, kan het snel beschadigen als je te agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Kies daarom voor een milde zeep en een zacht borsteltje of doekje. Je kunt het hout ook opschuren om de bovenste laag eraf te halen. Zo lijkt je hout weer als nieuw. Let er dan wel op dat het hout niet bewerkt is. Als je je meubels opschuurt als ze gebeitst zijn haal je de beschermende beits laag er weer af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed