Wil je je huis duurzamer maken, dan past de aanschaf van een groendak daar goed bij. Een groendak levert veel voordelen op zoals een betere waterafvoer en een goede isolatie. Daarbij is een groendak eenvoudig te installeren, waardoor je geen hoge installatiekosten kwijt bent. Lees verder en ontdek de voor- en nadelen van een groendak. Daarbij geven we een korte uitleg hoe je een groendak, ook wel een sedumdak genoemd, zelf kunt installeren.

Wat is een groendak precies?

Een groendak is gemaakt van sedummatten. Dit zijn matten met kleine plantjes die weinig onderhoud nodig hebben. Deze kleine plantjes hebben vrede met alle weersomstandigheden: van warme zonnige dagen tot regenachtige dagen, het maakt deze plantjes weinig uit. Het voordeel van deze plantjes is dat ze veel water opnemen, waardoor de waterafvoer na een heftige regenbui geleidelijker verloopt. Het fijne aan deze plantjes is dat ze geen onderhoud nodig hebben. Ze zijn erg onafhankelijk en redden hun zelf wel. Er zijn steeds meer Nederlanders die voor een groendak kiezen en dat is natuurlijk niet zonder reden. Ook de overheid juicht deze ontwikkeling toe door subsidies beschikbaar te stellen. Op de website van de overheid kun je lezen of je hiervoor in aanmerking komt.

Een mooie uitstraling

Naast dat een groendak veel voordelen oplevert, ziet het er ook nog eens natuurlijk en goed uit. Wanneer je bij thuiskomst de plantjes ziet bloeien geeft dat een blij gevoel. Daarbij is het ook nog eens goed voor het milieu, met name in stedelijke gebieden. Deze plantjes helpen namelijk met het reinigen van de lucht. En dat niet alleen: eveneens zal de aanschaf van een groendak de waarde van je woning verhogen. Daarom kan het slim zijn om een groendak aan te schaffen wanneer je op het punt staat om te verhuizen. Dit maakt het makkelijker om je woning te verkopen.  

Het verduurzamen van je woning

Het grootste voordeel van sedumplanten is dat ze voor een betere isolatie zorgen. Hierdoor blijft koude of warme lucht in je huis en zodoende heb je minder energie nodig om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Het isoleren van een dak kan een flinke investering zijn. Wanneer je dit geld niet op kunt brengen is een groendak een goed alternatief. Een groendak is goedkoper in aanschaf dan een dak gevel isolatie. Beschik je over een groendak dan is het nog steeds mogelijk om in een later stadium voor een dakisolatie te kiezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed