Waterschade kan voorkomen door veel neerslag, een hoge luchtvochtigheid of afvoerpijpen die kapot zijn. Erg vervelend, want de kosten voor reparatie kunnen hoog oplopen. Zo kan het plafond, de wanden en al het schilderwerk beschadigd raken. In dit artikel leggen we uit hoe je dit het beste kunt voorkomen, wat je kunt doen wanneer het al te laat is en in welke gevallen de kosten door de verzekeraar vergoed worden. Lees snel verder en doe je voordeel met onze handige tips.

Hoe kun je waterschade voorkomen?

Waterschade kan op verschillende manieren voorkomen worden. Ten eerste is het geen slecht idee om de afvoerpijpen eens in de zoveel tijd te controleren en indien nodig te vervangen. Meestal wordt waterschade namelijk veroorzaakt door verouderde advoerpijpen of een verstopt riool. Ook kan het slim zijn om een groendak te installeren, zodoende verloopt de waterafvoer bij een heftige regenbui geleidelijk en voorkom je verstopping van de afvoerpijpen. Daarbij kan een goede isolatie helpen met het voorkomen van waterschade. De kruipruimte is bijvoorbeeld een plek waar de luchtvochtigheid snel kan oplopen. Bij een slechte isolatie heeft de vochtige lucht vrij spel en kan het eenvoudig in de wanden, muren en het plafond gaan zitten.  

Waterschade oplossen

Indien je al te laat bent, is het belangrijk dat je de oorzaak van het probleem aanpakt. Dit kan bijvoorbeeld het vervangen van de afvoerpijpen zijn, preventiemaatregelen nemen, lekkende leidingen vervangen, het dak laten repareren en poreuze kit naden of voegen. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je op tijd de waterschade herstelt. In de meeste gevallen zal je het plafond en de wanden de tijd moeten geven om te drogen en in sommige gevallen zullen deze opnieuw gedaan moeten worden. Heb je schade aan het schilderwerk? Dan is er vaak geen ontkomen aan en zal je wanden en het plafond opnieuw moeten laten schilderen.  

De juiste verzekering afsluiten

Bepaalde waterschade wordt gedekt door bijvoorbeeld een woonverzekering. Daarbij is het goed om je te realiseren dat er veel uitzonderingen zijn. Bekijk daarom altijd de voorwaarden voordat je een verzekering afsluit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Meestal wordt waterschade vergoed, maar dit hoeft bij lekkages of bij verstopte afvoerleidingen niet altijd het geval te zijn. Op het internet kun je woonverzekeringen vergelijken. Zorg ervoor dat je altijd een goede woonverzekering afsluit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed